Istnieje wiele powodów, by włączyć płatki owsiane do swojego codziennego menu, bo mają wiele cennych składników.
Owies jest zbożem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie oleinowy i linolowy). Zawarta w płatkach owsianych witamina E jest przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami, Płatki owsiane zawierają też magnez, potas, cynk i żelazo, witaminę E, PP oraz witaminy z grupy B. Regularnie spożywane płatków owsianych przyczyniają się do poprawy nastroju, dzięki obecności w nich magnezu. Poprawiają też koncentrację i pamięć👍😀
No tak, ale co zrobić, gdy nie bardzo lubimy jeść owsiankę? Znaleźliśmy sposób, by połączyć przyjemne (czyli smaczne😋) z pożytecznym (czyli zdrowym💪). Upiekliśmy na naszych ulubionych warsztatach kulinarnych ciasteczka owsiane, które możemy zabrać ze sobą do szkoły lub na wycieczkę. Ciasteczka są bardzo pyszne, dają uczucie sytości, a naszemu organizmowi dużo dobrych, odżywczych składników! Są zatem zdrową alternatywą dla przeładowanych cukrem słodyczy! Smacznego i na zdrowie!