Wczoraj głównym bohaterem spotkania były placuszki warzywne, mniam, mniam😀 Przy okazji ich przygotowywania nauczyliśmy się bezpiecznie posługiwać tarką – nawet malutki kawałeczek paluszka nie wpadł nam do miski, bo placuszki miały być przecież wegetariańskie😜😝🤪 Jeszcze w smażeniu wyręczają nas Panie, ale dużo już umiemy robić sami 😀 A jak smakuje potrawa własnoręcznie zrobiona wiedzą tylko ci, którzy sami kochają gotowanie👍
Dla zainteresowanych – poniżej można znaleźć przepis i w domu zrobić te placuszki dla swoich bliskich😀 Smacznego👍
Składniki:
cukinie: 2 sztuki
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
marchewki: 2 sztuki
jajko: 1 sztuka
bułka tarta: 500 gramów
twarożek 200: gramów
szczypiorek do dekoracji: 1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Marchewkę obgotuj w osolonej wodzie z cukrem, by trochę zmiękła, a następnie odstaw do ostygnięcia. Na tarce zetrzyj zielone części cukinii i marchewkę.
Krok 2
Wraz z dzieckiem dodaj do nich Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, twarożek oraz jajko. Dzieci mogą wymieszać masę. Jeśli będzie zbyt rzadka, dosyp bułkę tartą.
Krok 3
Formuj małe placuszki lub cygara (dzieci mogą same wybrać kształt placuszków i panierować je w bułce tartej).
Krok 4
Smaż placuszki na wolnym ogniu do momentu, kiedy nabiorą rumianego koloru. Podawaj ze świeżym twarożkiem, udekorowane szczypiorkiem.