Wystarczy rzut oka na zdjęcia i już wiadomo co robiliśmy na ostatnich warsztatach🍕Pizza to przysmak włoski, którym wszyscy chętnie się zajadamy. Ale czy znamy jej historię?🤔
Pizza neapolitanka powstała w Neapolu, w XVII wieku, a według niektórych źródeł nawet wcześniej, była jedzeniem dla ubogich, przyrządzanym na ulicach przez tzw. pizzaioli. Jej wyjątkowy smak sprawił, że jej popularność szybko przekroczyła granice ubogich dzielnic we Włoszech. Pizza neapolitańska (wł. pizza napoletana) uznawana jest za pierwszą oryginalną pizzę. Po wieloletnich staraniach Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej AVPN z Neapolu, została w 2010 r. oficjalnie uznana za wyrób tradycyjny, z certyfikatem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (ang. TSG, czyli traditional speciality guaranteed). Można ją wyrabiać tylko wg ściśle określonej receptury i z zastosowaniem odpowiednich produktów.
W 2017 roku pizza neapolitańska została wpisana na listę światowego niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO.
Mamy dla Was jeszcze zagadkę – napiszcie jakie słowo pojawiało się w trakcie przyrządzania pizzy i z jakich produktów je ułożyliśmy😀
Do następnego razu😋!