Mamy nowe sprzęty, meble, a przepisy wyświetlone są na multimedialnym monitorze – dzięki temu możemy sami zerkać na przepis w czasie gotowania i pieczenia, nie musimy już o wszystko pytać! Tym razem przyrządziliśmy dwa smakołyki – suflety czekoladowe i kokosanki. Jako że do sufletów potrzebne są tylko żółtka, to z białek, które zostały zrobiliśmy kokosanki! Zero waste😀
A czy wiecie co to „zero waste”? Tu możecie się dowiedzieć https://zero-waste.pl/czym-jest-zero-waste/
I – jak już mamy w zwyczaju – poniżej podajemy przepisy na te łakocie – zróbcie sobie też w domu, żeby Wam nie było żal 🙂
Czekoladowe suflety
– kostka masła
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady
– pół szklanki cukru
– 4 jajka
– 4 żółtka
– 2 łyżki mąki
Masło roztopić w garnku razem z czekoladą, jajka ubić z cukrem, następnie wlać do ubitych jajek roztopioną czekoladę i dodać 2 łyżki mąki. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 9 minut.
Kokosanki
– 4 białka jajek (około 0,5 szklanki białek)
– 3 szklanki drobnych wiórków kokosowych – 300 g
– pół szklanki drobnego cukru – około 150 g
– kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego
– szczypta soli
Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, najpierw na mniejszych obrotach, a następnie stopniowo je zwiększając, nie dłużej niż 2 minuty. Następnie po łyżce dodawać cukier i miksować na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie rozpuści. Do ubitego białka dodać kilka kropel aromatu i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać wiórki kokosowe. Całość wymieszać, a następnie uformować kokosanki w dłoniach. Kulki wielkości orzecha włoskiego układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 180 stopni góra/dół około 15 minut – do zarumienienia.
Smacznego!