Mamy nowe sprzęty, meble, a przepisy wyświetlone są na multimedialnym monitorze – dzięki temu możemy sami zerkać na przepis w czasie gotowania i pieczenia, nie musimy już o wszystko pytać! Tym razem przyrządziliśmy dwa smakołyki – suflety czekoladowe i kokosanki. Jako że do sufletów potrzebne są tylko żółtka, to z białek, które zostały zrobiliśmy kokosanki! Zero waste😀
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/327480835_1396685854202148_3829689619167659318_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/327512664_1208023889918892_4131702418161551811_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/327887049_589389472586678_5673741993287929660_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328173599_1128228247842341_1635797362683471516_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328413545_572722827812416_448491564368167106_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328560999_1329476177606059_8600037384693119491_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328597012_1196352594339554_1288614356389193342_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328630657_2244363345747349_5392660338216699593_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328657778_2473132616175274_7374527834182483088_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328707652_853943159051021_4120794777201792190_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328848426_543817711045456_4910374918512635735_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328877129_719042499859773_7211597074819690883_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328897372_1362562741168619_2152163747301583194_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328943402_895139584858024_1615846311064986288_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328955473_5707686699330405_7929693250101239179_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328999215_855117922235403_3501338067132843297_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329014861_553908516706319_2666598492151007494_n-1024x988.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329038893_1322732614935652_1712139810335493336_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329046499_1666826293720200_1558704823611766472_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329053338_911399790046631_6208994827637665961_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329093051_1319067662212975_3051922715616121304_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329095596_727957565390554_8025502635384919611_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329144114_1314538702736524_352850830646760745_n-1024x768.jpeg)
A czy wiecie co to „zero waste”? Tu możecie się dowiedzieć https://zero-waste.pl/czym-jest-zero-waste/
I – jak już mamy w zwyczaju – poniżej podajemy przepisy na te łakocie – zróbcie sobie też w domu, żeby Wam nie było żal 🙂
Czekoladowe suflety
– kostka masła
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady
– pół szklanki cukru
– 4 jajka
– 4 żółtka
– 2 łyżki mąki
Masło roztopić w garnku razem z czekoladą, jajka ubić z cukrem, następnie wlać do ubitych jajek roztopioną czekoladę i dodać 2 łyżki mąki. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 9 minut.
Kokosanki
– 4 białka jajek (około 0,5 szklanki białek)
– 3 szklanki drobnych wiórków kokosowych – 300 g
– pół szklanki drobnego cukru – około 150 g
– kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego
– szczypta soli
Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, najpierw na mniejszych obrotach, a następnie stopniowo je zwiększając, nie dłużej niż 2 minuty. Następnie po łyżce dodawać cukier i miksować na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie rozpuści. Do ubitego białka dodać kilka kropel aromatu i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać wiórki kokosowe. Całość wymieszać, a następnie uformować kokosanki w dłoniach. Kulki wielkości orzecha włoskiego układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 180 stopni góra/dół około 15 minut – do zarumienienia.
Smacznego!