Ale się działo – lepiliśmy pierogi! Uff! Niełatwe to było zadanie, ale zapachy jakie się unosiły oraz smak ugotowanych i polanych cebulką pierożków wynagrodził nam wszelkie trudy! Ale co będziemy Wam opowiadać – przyjdźcie na DZIEŃ OTWARTY naszej szkoły, to sami zobaczycie! Zapraszamy 15 marca o 17.00. Będziemy razem gotować!
Jak ruskie są pierogi ruskie?
Tak naprawdę są polskie, a ich obecna nazwa wynika z zawirowań historycznych i zmian granic. Po II wojnie światowej Lwów wypadł poza granice Polski, dlatego i nazwa pierogów zmieniła się na ruską. Ale nazwa ta nie pochodzi od Rosji, tylko od Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich:-)
Pierogi ruskie – składniki na około 80 szt.
Ciasto
– 500 g mąki pszennej 450 lub 500
– 250 ml wody, ciepłej
– 1 żółtko
– ½ łyżeczki soli
– 2 łyżki oleju lub 20 g masła
Farsz
– 500 g ziemniaków (po obraniu)
– 400 g sera twarogowego
– 1 cebula
– 50 g masła
– sól
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Przecisnąć jeszcze gorące razem z serem przez praskę i odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle aż się delikatnie zarumieni, następnie dodać do przeciśniętych ziemniaków z serem. Doprawić pieprzem i solą.
Mąkę przesiać do miski. Do gorącej wody włożyć masło lub wlać olej i rozmieszać sól, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką, dodać żółtko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w papier do pieczenia i przykryć miską, odstawić na 20 min, ciasto musi „odpocząć” przez co lepiej będzie się rozciągało i nie będzie się kurczyło. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2-3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Małą szklanka lub literatka wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy lub ściereczce bawełnianej posypanej mąka ryżową lub kukurydzianą, która nie zawiera glutenu. Pierogi nie będą się do niej przyklejać. W dużym, garnku zagotować wodę z 1 łyżka soli. Wrzucać pierogi partiami i gotować 3 min od wypłynięcia. Czas gotowania pierogów będzie zależał od grubości ciasta. Wyławiać łyżką cedzakową