Ale się działo – lepiliśmy pierogi! Uff! Niełatwe to było zadanie, ale zapachy jakie się unosiły oraz smak ugotowanych i polanych cebulką pierożków wynagrodził nam wszelkie trudy! Ale co będziemy Wam opowiadać – przyjdźcie na DZIEŃ OTWARTY naszej szkoły, to sami zobaczycie! Zapraszamy 15 marca o 17.00. Będziemy razem gotować!
Jak ruskie są pierogi ruskie?
Tak naprawdę są polskie, a ich obecna nazwa wynika z zawirowań historycznych i zmian granic. Po II wojnie światowej Lwów wypadł poza granice Polski, dlatego i nazwa pierogów zmieniła się na ruską. Ale nazwa ta nie pochodzi od Rosji, tylko od Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich:-)
Pierogi ruskie – składniki na około 80 szt.
Ciasto
– 500 g mąki pszennej 450 lub 500
– 250 ml wody, ciepłej
– 1 żółtko
– ½ łyżeczki soli
– 2 łyżki oleju lub 20 g masła
Farsz
– 500 g ziemniaków (po obraniu)
– 400 g sera twarogowego
– 1 cebula
– 50 g masła
– sól
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Przecisnąć jeszcze gorące razem z serem przez praskę i odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle aż się delikatnie zarumieni, następnie dodać do przeciśniętych ziemniaków z serem. Doprawić pieprzem i solą.
Mąkę przesiać do miski. Do gorącej wody włożyć masło lub wlać olej i rozmieszać sól, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką, dodać żółtko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w papier do pieczenia i przykryć miską, odstawić na 20 min, ciasto musi „odpocząć” przez co lepiej będzie się rozciągało i nie będzie się kurczyło. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2-3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Małą szklanka lub literatka wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy lub ściereczce bawełnianej posypanej mąka ryżową lub kukurydzianą, która nie zawiera glutenu. Pierogi nie będą się do niej przyklejać. W dużym, garnku zagotować wodę z 1 łyżka soli. Wrzucać pierogi partiami i gotować 3 min od wypłynięcia. Czas gotowania pierogów będzie zależał od grubości ciasta. Wyławiać łyżką cedzakową
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/327810412_753786335875459_5714822391450220609_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/328700565_450988047151810_3570779523030976013_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329285794_547860173784852_7435383784366997246_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329474981_6039285976122963_8322647858290351632_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329592330_849760196116214_4982346579810713240_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329632690_941959300570871_2717474864297343895_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329675513_1390977027972920_671539018762636002_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329764604_1145427529481828_2857442975132245402_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329871508_1364897024260154_9141217971941175378_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/329881690_749774769753257_6078936496066185429_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330002025_1232782030968349_8544277950011130394_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330081866_5761323153917345_2631176538038525290_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330118171_525994146268760_4381866929060063327_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330189370_588088803168325_1035003800959291911_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330191233_708172614372250_5709976653250097611_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330195161_586962309566490_7982986139633986660_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330197302_3516391712019980_80235579157145919_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330216991_512415507667431_1705359844254364263_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330237640_895295764847216_5958974326934691444_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330237664_5828672870587765_4761068029015803253_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330272532_733514378285213_1037991435308746414_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330381862_2705555692909122_1181949452548842143_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330412547_2721047348034810_2771453440713558643_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330498465_677540684119596_7804182285437847074_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330592978_1185336592099255_27553268966112682_n-1024x768.jpeg)