logo
Zapisy do szkoły

Pączek w dwóch odsłonach

Wczoraj od rana cieszyliśmy się na nasze kolejne zajęcia kulinarne – tym razem bohaterem dnia był pączek🍩 w dwóch odsłonach – jako donut🍩 i oponka🍩😀 Bo to przecież Tłusty Czwartek!

Najpierw czytaliśmy wyświetlony na monitorze przepis, przygotowywaliśmy składniki, potem je liczyliśmy, a na końcu dekorowaliśmy nasze wypieki! Jaki to był zapach! A jaki smak – palce lizać!

Serowe oponki

– 1 kg sera półtłusty

– 1 kg mąki pszennej

– 6 jajek

– szklanka cukru

– kostka masła

– soda

Wszystkie składniki wymieszać. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 1 – 1,5 cm, a następnie wykrawać dużą szklanka kółka, a środek np. kieliszkiem. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

Donuty (około 24 szt.)

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 jajka

– 0,5 łyżeczki sody

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 0,5 łyżeczki soli

– ¾ szklanki kefiru naturalnego

– 2 pełne łyżki masła

– ¾ cukru

– odrobina ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy

*szklanka 250 ml

Dodatkowo

– polewa czekoladowa, lukier, ulubione ozdoby

Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać łyżką mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i ekstrakt z wanilii, dodać rozpuszczone masło, kefir i rozbełtane jajka. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Przygotować formę do donatów. Wgłębienia posmarować delikatnie olejem. W każde nałożyć ciasto najlepiej rękawem cukierniczym. Piec do zarumienienia w 220 stopniach góra – dół, bez termoobiegu, około 7-8 minut. Wyjąć z formy i ostudzić, a następnie dowolnie udekorować.

Comments are closed.
Wydarzenia INFO
Poznaj nas w akcji! Aktywnie się rozwijamy i zawsze wszędzie nas pełno. Sprawdź!
Zobacz wydarzenia
Ostatnie wpisy
Zobacz wszystkie
Skontaktuj się z nami
Niepubliczne Szkoły - KANA
  • 32 363 10 30
  • szkola@kana.edu.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress