Wczoraj od rana cieszyliśmy się na nasze kolejne zajęcia kulinarne – tym razem bohaterem dnia był pączek w dwóch odsłonach – jako donut i oponka Bo to przecież Tłusty Czwartek!
Najpierw czytaliśmy wyświetlony na monitorze przepis, przygotowywaliśmy składniki, potem je liczyliśmy, a na końcu dekorowaliśmy nasze wypieki! Jaki to był zapach! A jaki smak – palce lizać!
Serowe oponki
– 1 kg mąki pszennej
– 6 jajek
– szklanka cukru
– kostka masła
– soda
Wszystkie składniki wymieszać. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 1 – 1,5 cm, a następnie wykrawać dużą szklanka kółka, a środek np. kieliszkiem. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Donuty (około 24 szt.)
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 0,5 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki soli
– ¾ szklanki kefiru naturalnego
– 2 pełne łyżki masła
– ¾ cukru
– odrobina ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
*szklanka 250 ml
Dodatkowo
– polewa czekoladowa, lukier, ulubione ozdoby
Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać łyżką mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i ekstrakt z wanilii, dodać rozpuszczone masło, kefir i rozbełtane jajka. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Przygotować formę do donatów. Wgłębienia posmarować delikatnie olejem. W każde nałożyć ciasto najlepiej rękawem cukierniczym. Piec do zarumienienia w 220 stopniach góra – dół, bez termoobiegu, około 7-8 minut. Wyjąć z formy i ostudzić, a następnie dowolnie udekorować.