Wczoraj od rana cieszyliśmy się na nasze kolejne zajęcia kulinarne – tym razem bohaterem dnia był pączek w dwóch odsłonach – jako donut
i oponka
Bo to przecież Tłusty Czwartek!
Najpierw czytaliśmy wyświetlony na monitorze przepis, przygotowywaliśmy składniki, potem je liczyliśmy, a na końcu dekorowaliśmy nasze wypieki! Jaki to był zapach! A jaki smak – palce lizać!
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/330260105_5603721549739948_7381583474577698373_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331184626_610271300938060_6059983693965863621_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331221741_1607855246294438_2800872755498127750_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331227503_1354302405423387_2141072674331241428_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331234189_901233584359029_1917990491769618575_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331242155_879601133334175_500759243084109521_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331278325_693839332486619_8446874690144889184_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331281957_591461412847435_2741136116760664236_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331296561_932286774873400_2010169533278428129_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331297954_6064065990295661_3246517171033603854_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331314496_1421811578588364_961490207820621687_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331318151_1168484587391688_70696699121942783_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331333474_719789993152948_2615019512482432113_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331351487_601590178471992_8898473292417251865_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331397817_1175994086409339_6323606775997079513_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331407624_727470945709128_7201355039591042591_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331422152_5800983643353292_1301555673270397565_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331425272_497794702521150_4785461219966576791_n-1024x768.jpeg)
![](http://kana.edu.pl/wp-content/uploads/2023/02/331464016_3394356530893211_6526714509435626541_n-1024x768.jpeg)
Serowe oponki
– 1 kg mąki pszennej
– 6 jajek
– szklanka cukru
– kostka masła
– soda
Wszystkie składniki wymieszać. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 1 – 1,5 cm, a następnie wykrawać dużą szklanka kółka, a środek np. kieliszkiem. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Donuty (około 24 szt.)
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 0,5 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki soli
– ¾ szklanki kefiru naturalnego
– 2 pełne łyżki masła
– ¾ cukru
– odrobina ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
*szklanka 250 ml
Dodatkowo
– polewa czekoladowa, lukier, ulubione ozdoby
Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać łyżką mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i ekstrakt z wanilii, dodać rozpuszczone masło, kefir i rozbełtane jajka. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Przygotować formę do donatów. Wgłębienia posmarować delikatnie olejem. W każde nałożyć ciasto najlepiej rękawem cukierniczym. Piec do zarumienienia w 220 stopniach góra – dół, bez termoobiegu, około 7-8 minut. Wyjąć z formy i ostudzić, a następnie dowolnie udekorować.