fbpx

logo
Zapisy do szkoły

SIMIT czyli turecki bajgiel

Z ostatnich warsztatów wynika, że powoli specjalizujemy się w wypiekach pieczywa🍞 i jego odmian🥖, pochodzących z różnych stron świata 🌎. Tym razem zaglądnęliśmy do Turcji, skąd wywodzi się SIMIT czyli turecki bajgiel. Jest to okrągły chleb, zwykle inkrustowany nasionami sezamu lub rzadziej makiem, lnem lub słonecznikiem, spotykany w kuchni byłego Imperium Osmańskiego i Bliskiego Wschodu, zwłaszcza w Armenii, Turcji i na Bałkanach. Bajgla można po upieczeniu przekroić i zrobić sobie kanapkę, ale przecież sam też smakuje wyśmienicie, zwłaszcza dopiero co wyjęty z pieca! Warto przy okazji przypomnieć, że za miedzą, niedaleko też mamy swoje bajgle, przez niektórych zwane krakowskimi obwarzankami😀 🥨

Comments are closed.
Wydarzenia INFO
Poznaj nas w akcji! Aktywnie się rozwijamy i zawsze wszędzie nas pełno. Sprawdź!
Zobacz wydarzenia
Ostatnie wpisy
Zobacz wszystkie
Skontaktuj się z nami
Niepubliczne Szkoły - KANA
  • 32 363 10 30
  • szkola@kana.edu.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress